Kosten condensatievocht behandelen

Last van schimmel op de muren? Dan kan het zijn dat er problemen zijn voor het condensatievocht om je woning te verlaten. De oplossing is goede ventilatie. Heb je dit niet, dan zal het vocht zich op de muren vestigen en hier schimmel veroorzaken. Dit kan slecht zijn voor je materialen, maar ook voor je eigen gezondheid. Gelukkig zijn problemen met condensatievocht makkelijk op te lossen.

Waar komt condensatievocht vandaan?

Condensatievocht ontstaat vaak binnen in een woning door te koken, wassen, te ademen dus simpelweg te leven. Hierdoor gaat de luchtvochtigheid in huis omhoog en als het niet goed wel kan slaat dit vocht neer op koude oppervlakten, zoals muren en ramen. Daarom is condensatie vaak het ergste in ruimtes zoals de badkamer en de keuken, deze hebben een hoge luchtvochtigheid. Goede ventilatie is hier essentieel.

De gevolgen van te veel condensatievocht

Als dit vocht zich op je muren vestigt, kunnen hier schimmels vormen. Deze schimmels zie je niet altijd, maar ze brengen bacteriën, ongedierte en ongezonde lucht met zich mee. Woon je in een huis met veel schimmel, dan kan je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en verkoudheid. Ook kunnen mensen die reuma or gewrichtsproblemen hebben hier extra last van krijgen. Vocht in huis is ook funest voor bouwmaterialen, zoals hout, waar het zal gaan rotten en waar het zijn kracht zal verliezen. In het ergste geval zal er schade zijn aangedaan wat onherstelbaar is.

De kosten van een nieuw ventilatiesysteem

Je kan kleine problemen oplossen door de ramen vaker open te zetten, maar heb je een ernstigere situatie, dan kan je gebruik maken van een nieuw ventilatiesysteem. De volgende tabel geeft de prijzen weer van een nieuw ventilatiesysteem, inclusief BTW, materialen en arbeidskosten.

 

Werkzaamheden Prijs
Mechanisch ventilatiesysteem €1500 – €5000
Schimmel verwijderen €25 per m2

 

Soorten ventilatiesystemen

Je kan de lucht in je huis natuurlijk laten ventileren door het gebruik van roosters in de ramen en deuren. Als je mechanische roosters neemt, kunnen ze zichzelf regelen door te openen en sluiten naar aanleiding van de weersomstandigheden. Als het koud weer is, moeten de klepjes bijvoorbeeld altijd openblijven. Ook zijn er mogelijkheden voor mechanische luchtcirculatie. Je kan een systeem installeren dat de lucht mechanisch aanvoert, afvoert of beide mechanisch regelt. Deze systemen kunnen oplopen tot vele duizenden euro’s, maar zorgen ervoor dat de kostbare warmte in je huis niet verloren gaat.

 

Verdere werkzaamheden

Nadat je de ventilatie in huis hebt verbeterd, zullen de muren gaan uitdrogen en is het tijd om de schimmel te verwijderen. Dit kan je in ernstige gevallen professioneel laten doen, maar je kan het ook zelf, met een middel uit een doe-het-zelf zaak.

Geld besparen op je nieuwe ventilatiesysteem

Nadat je nieuwe systeem in gebruik genomen hebt, zal je snel een verschil voelen. De lucht is frisser en gezonder en je zal zelf ook minder gezondheidsklachten ervaren. En het beste van alles, de lelijke schimmel op de muren is weg en zal ook niet meer terugkomen. Toch heb je hier een flinke investering in gemaakt, hoe kan je deze kosten zo laag mogelijk houden?

  • Roosters ja of nee: het spreekt voor zich dat de goedkoopste optie je het meeste geld zal besparen. Maar is dit zo? Als je harder moet stoken, zal je meer geld kwijt zijn voor de energierekening. Het is dus verstandig een goede berekening te maken en te zien wat op de lange termijn het gunstigst is.
  • Doe het zelf: overleg met het installatiebedrijf of er werkzaamheden zijn die jij zou kunnen overnemen. Denk hierbij aan het voorbereidende werk of opruimen tijdens of na de klus. Het is we belangrijk dat je dit bespreekt, want soms kan het invloed hebben op de garantieregeling.
  • Kies een bedrijf uit de omgeving: zo bespaar je voorrijkosten en heb je alle nodige professionele kennis van de regio in huis.
  • Kwantumkorting: spreek met de buren en zie of zij ook interesse hebben in een nieuw ventilatiesysteem. Door een grotere klus te bieden kan je soms door te onderhandelen geld besparen op de totaalrekening.

Bespaar op je nieuwe ventilatiesysteem met onze vergelijkingstool

Wil je nog meer geld besparen, dan gebruik je onze vergelijkingstool. Deze tool is volledig vrijblijvend en kan je helpen aan een aantal offertes van installatiebedrijven uit jouw omgeving. Je geeft simpelweg je postcode en specificaties van de klus aan ons door en de tool doet de rest. Deze offertes vergelijk je vervolgens met elkaar zonder dat je ergens toe verplicht bent. Zo weet je precies wat er wordt geboden in jouw omgeving en kan je tot een weloverwogen beslissing komen wat betreft jouw nieuwe ventilatiesysteem.