Kosten doorslaand vocht behandelen

Als je problemen hebt met vocht in huis, dan kan dit van verschillende plaatsen komen. Er kan sprake van condensatie zijn binnen, van grondwater dat via de muren omhoogtrekt of het water kan van buitenaf komen door openingen in je gevel. Dit laatste geval noemen we doorslaand vocht en het wordt verholpen door de muren te impregneren. Hier kan je lezen hoeveel je kwijt bent aan het impregneren van je muren plus eventuele extra werkzaamheden die nodig kunnen zijn. Ook kan je lezen hoe je geld kan besparen op deze klus.

De gevolgen van vocht in de muren

Vocht in de muren kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en de staat van je huis. Als dit vocht lang blijft zitten, ontstaat er schimmel wat ongedierte en bacteriën aantrekt. Hierdoor kan je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en ademhalingsproblemen. Mensen met astma en reuma zullen meer klachten ondervinden. Maar ook je huis kan schade oplopen. Trekt het vocht in je hout, kan het gaan rotten, vervormen en zijn kracht verliezen. Ook je leidingen kunnen er onder lijden. In de meest ernstige gevallen kan deze schade niet te repareren zijn.

De kosten van impregneren

Het impregneren van je muren gebeurt van buitenaf. Het kan gedaan worden in combinatie met het schoonmaken van je gevel of na reparatiewerkzaamheden aan de voegen en stenen. Het wordt ook vaak gedaan tijdens een gevelrenovatie. De volgende tabel geeft de kosten weer van het impregneren van je gevel, inclusief BTW, arbeidskosten en materialen.

 

Werkzaamheden Prijs
Impregneren buitenmuur €8 – €10 per m2
Reinigen en impregneren €15 – €20 per m2
Reinigen, voegen en impregneren €27,50 – €32,50 per m2
Spouwmuurisolatie €15 per m2
Schimmel verwijderen €25 per m2

 

De factoren die invloed hebben op de prijs zijn de ernst van de problemen en eventueel herstel dat nodig is naderhand.

De werkzaamheden

Het impregneren van de gevel zelf is een vrij simpele klus. Er wordt een waterafstotende stof op je gevel gespoten waardoor vocht niet meer naar binnen kan en ook mos en algen slechter kunnen vormen. Een mooie bijkomstigheid is dat deze laag ook een lage isolerende waarde heeft. Als je gevel vies is of in een slechte staat verkeert, dan is impregneren samen met reiniging of zelf het herstel van de gevel nodig. In het laatste geval heb je het over een gevelrenovatie. Dit is de duurste optie, maar daarna kan de gevel weer erg lang mee.

 

Spouwmuurisolatie?

Wat ook een optie is, is het isoleren van de spouwmuur. De meeste huizen gebouwd tussen 1920 en 1975 hebben een spouw die nog niet is gevuld. Voor €15 per vierkante meter kan je een waterafstotend isolatiemateriaal, zoals glaswol, in je spouw laten injecteren waardoor je niet alleen kleine vochtproblemen oplost, maar ook je huis beter isoleert waardoor je bespaart op de stookkosten. Omdat spouwmuurisolatie zeer effectief is, kan je met deze methode op de lange termijn erg veel geld besparen.

Eventueel werk naderhand

Nadat de muren zijn behandeld is het tijd om de schade te verhelpen. Als je veel schimmel hebt kan je deze professioneel laten verwijderen, maar je kan het ook zelf doen door een middel bij de doe-het-zelf zaak te halen. Om toekomstige schimmelvorming te voorkomen is het belangrijk dat je woning goed is geventileerd en dat er regelmatig verse frisse lucht wordt aangevoerd, zodat condensatie geen kans maakt.

Geld besparen op de werkzaamheden

Afhankelijk van de ernst van je probleem, kan het aanpakken van doorslaand vocht dus best prijzig zijn. Hier vind je een aantal tips waarmee je deze kosten zo laag mogelijk kan houden.

  • Kwantumkorting: deel je een gevel met de buren en hebben die ook last van doorslaand vocht, dan kunnen jullie de klus samen aanbieden. Voor een groter oppervlak wordt er vaak een lagere gemiddelde prijs in rekening gebracht.
  • Doe het zelf: als je gevel niet ernstig is beschadigd, kan je overwegen het impregneren zelf te doen. Deze middelen zijn te koop bij de doe-het-zelf zaak en vrij makkelijk aan te brengen. Heb je grotere problemen met je voegen bijvoorbeeld, dan kan je dit beter door een specialist laten verhelpen.
  • Overweeg isolatie: op de lange termijn kan je met spouwmuurisolatie flinke besparingen maken. Het probleem is wel dat je er nu geld voor moet hebben. Een spouwmuurisolatie heeft zich over het algemeen binnen 5 jaar terugbetaald.

Bespaar tot 40 procent met onze vrijblijvende vergelijkingstool

Het plannen van een grote klus begint met het vergelijken van offertes. Door onze vergelijkingstool te gebruiken kunnen wij je hier een aardig eind mee op weg helpen. We hebben je postcode nodig, en de specificaties van de klus, en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd ontvang je op je email een aantal offertes van bedrijven uit jouw regio die je kan vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn. Zo weet je zeker dat je een weloverwogen beslissing zal maken over jouw doorslaande vocht probleem.