Kosten kelder vochtvrij maken

Veel vochtproblemen in Nederlandse huizen hebben hun oorsprong in de kelder of kruipruimte. Vaak is er sprake van grondvocht wat voor een hoge luchtvochtigheid zorgt en wat daardoor als condens op de muren neerstrijkt. Ook kan een hoge grondwaterstand er voor zorgen dat er water de muren in trekt, dit wordt optrekkend vocht genoemd. Als dit vocht je houten constructie intrekt, je woongedeelte binnenkomt of zich op je leidingen vestigt, kan het op den duur ernstige schade aanrichten. Hier kan je lezen hoeveel het kost om je kelder vochtvrij te maken, welke technieken er mogelijk zijn en hoe je geld kan besparen op de totaalprijs.

De gevolgen van een vochtige kelder

Als je een vochtige kelder hebt, kan dit resulteren in ernstige gevolgen. De luchtvochtigheid in huis zal hoger zijn waardoor mensen met reuma of astma zwaardere klachten zullen ervaren. Ook kan er zich schimmel vormen wat bezwaarlijk is voor de gezondheid. Deze schimmel brengt bacteriën en ongedierte in huis zodat je meer last krijgt van hoofdpijn, misselijkheid en verkoudheid. Als het vocht in het hout trekt, zal het hout gaan rotten en op den duur breken. Geen goede situatie dus, tijd om er wat aan te doen. Maar hoeveel betaal je hiervoor?

De kosten van het vochtvrij maken van de kelder

De volgende tabel geeft de kosten weer van het vochtvrij maken van de kelder en eventuele verdere behandelingen. De kosten zijn inclusief BTW, materiaal en arbeidskosten.

 

Vochtbestrijdingstechniek Prijs
Injecties in de muren €75 – €100 per meter
Vochtwerende coating aanbrengen €50 – €60 per m2
Waterdicht maken kelder €115 – €125 per m2
Schimmel verwijderen €25 per m2
Waterkerende folie €2 – €5 per m2

 

De techniek die gebruikt zal worden hangt af van de ernst van het probleem. Hoe ernstiger de wateroverlast, hoe meer geld je kwijt bent. Eventuele nabehandelingen kunnen de prijs ook verhogen.

De techniek

Als je vochtprobleem niet heel serieus is en je veel last hebt van condensatie dat de muur intrekt, kan je een vochtwerende coating aan laten brengen op je muur. Dit is een soort verf dat geen water doorlaat, waardoor je muren dus droog blijven vanbinnen. Heb je last van optrekkend vocht, dan zijn injecties de meest gangbare behandeling. Er wordt een vloeistof in je muren gespoten door kleine gatjes die in de muren worden geboord. Deze vloeistof zet uit en trekt de muur in waardoor er een horizontale vochtafstotende barrière gevormd is. Nu kan het niet meer naar boven trekken. Als je een groot vochtprobleem hebt en er staat water op de grond, dan kan je overwegen je hele kelder waterdicht te maken. Hier ben je veel geld voor kwijt, maar alles wordt opgelost, zoals gaten en scheuren in de muren, problemen met condensatie en lekkages.

Naderhand

Nadat de werkzaamheden zin uitgevoerd, kan je een paar dingen doen. Je zal de schimmel op de muren kunnen verwijderen. Als je hier veel last van hebt kan je dit door een professioneel bedrijf laten doen, anders kan je het ook zelf met een middel van de doe-het-zelf zaak. Ook zal je voor een goede ventilatie moeten zorgen in de kelder, door middel van roosters bijvoorbeeld, zodat condensatie niet kan plaatsvinden en de lucht zuiver en gezond is. En als laatste kan je verdere actie nemen door een vochtwerend scherm te plaatsen zodat de luchtvochtigheid in de kelder naar beneden gaat.

Geld besparen op het vochtvrij maken van je kelder

Er zijn een groot aantal voordelen verbonden aan het vochtvrij maken van je kelder, maar je moet er wel voor betalen. En afhankelijk van de aard van het probleem, kan dit bedrag flink oplopen. Hier kan je een paar tips vinden over hoe je deze kosten zo laag mogelijk kan houden.

  • Doe het zelf: als je probleem niet ernstig is, kan je zelf een vochtwerende coating aanbrengen. Deze kan je kopen in de meeste doe-het-zelf zaken en je brengt het aan als verf.
  • Help mee: het injecteren van de muren kan je niet zelf, daar moet een gespecialiseerd bedrijf voor komen. Maar wat je wel kan doen is meehelpen. Vraag aan het bedrijf of er iets is wat je kan overnemen, zoals het voorbereiden van de ruimte of het opruimen tijdens en na de klus.
  • Kijk bij de buren: hebben de buren ook vochtproblemen? Geef jullie klussen dan samen aan één ondernemer, zodat je kan onderhandelen voor kwantumkorting. Gemiddeld betaal je dan minder per eenheid.
  • Kies een bedrijf uit de buurt: zo bespaar je op de voorrijkosten en heb je iemand met de juiste connecties in jouw gebied.

Bespaar nog meer met onze vrijblijvende vergelijkingstool

Door offertes te vergelijken en een goede voorbereiding te treffen voor je klus, kan je nog meer geld besparen. Wij kunnen je hierbij helpen. Door onze vergelijkingstool te gebruiken kan je tot 40 procent besparen op je vochtwering. Vul je postcode in en de gegevens van je klus, en binnen een korte tijd kan je een aantal offertes verwachten van bedrijven uit je regio. Zo kan je makkelijk en snel tot de juiste weloverwogen beslissing komen wat betreft jouw klus.