Soorten vocht

Vocht in je woning kan zich op verschillende manieren manifesteren. Dit heeft vaak te maken met de manier waarop het vocht in je woning binnenkomt. Wanneer jij grondwater in je kelder of kruipruimte ziet staan is dit natuurlijk ander vocht dan wanneer jij opeens een grijze schimmelvlek in het stalend witte plafond van je badkamer ziet staan. Daarnaast is vocht wat op je ramen staat wanneer je ’s ochtends wakker wordt nog een andere vorm van vochtoverlast in je huis.

Die diverse soorten vocht mogen dan wel een andere oorzaak hebben; feit is wel dat je al deze soorten vocht toch het liefste zo snel mogelijk weg werkt uit je huis. Vocht in je huis heeft namelijk een heel schadelijke uitwerking. Zo komen veel ademhalingsproblemen en virussen voort uit vocht in je directe woonomgeving. Daarnaast geeft vocht in je huis een onaangenaam kil gevoel, en je moet je kachel steeds wat harder opstoken wil je het binnenshuis aangenaam warm hebben.

Al met al zijn er genoeg redenen te bedenken om het vochtprobleem in je huis aan te pakken. We snappen dat je nog liever vandaag dan morgen aan de slag gaat, dus we gaan je nu een aantal soorten vocht noemen, hoe je ze kan bestrijden en welk kostenplaatje daar aan vast zit.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een vochtprobleem wat van onderuit je huis komt. Waarschijnlijk heb je grondwater in je kruipruimte of in je kelder staan, en dat vocht begint nu door jouw muren heen omhoog te klimmen naar de andere ruimtes van je huis. Dit optrekkend vocht is een echte sluipmoordenaar. Het zorgt voor een ziekmakend binnenklimaat en het heeft schimmelvorming, houtrot en betonrot in je woning tot gevolg. Optrekkend vocht kan je het beste aanpakken bij de bron; de kruipruimte of de kelder. Door het opsporen van een eventuele lekkende waterleiding of scheur in de muur los je het probleem op. Vervolgens maak je de kelder of kruipruimte waterdicht waardoor er geen nieuw vocht meer in je muren kan komen.

Condensatievocht

Condensatievocht komt altijd door een gebrek aan ventilatie in je woning. Het is een soort vocht die ontstaat door koken, douchen, maar ook gewoon door leven en ademen in je woning. Wanneer jij altijd alle ramen en deuren potdicht hebt zitten voelt dat wellicht wel lekker warm, maar het vocht in je huis zelf kan geen kant meer op. Het gevolg zal zijn dat je schimmelplekken en vochtplekken krijgt op de plafonds en de muren. Dit is niet veel meer dan een afzetting van de condens tegen

je muren en plafonds. Deze situatie is ziekmakend; het is de oorzaak van veel gezondheidsklachten. Je zal dus ventilatiemogelijkheden moeten gaan inbouwen in je woning om af te rekenen met dit condensatievocht.

Bouwvocht

Tijdens de bouw van een huis wordt er veel gebruik gemaakt van bouwmaterialen waar water aan te pas is gekomen. Daarnaast gebeurt het ook dat er regenval is wanneer een huis wordt gebouwd. Al dit water komt in je huis en in de constructie van je huis te zitten en zal er dus geleidelijk aan uit moeten trekken. Omwille van dit doel worden huizen vaak opgeleverd met zogeheten bouwbehang. Dit bouwbehang

trekt het vocht uit de muren en zorgt ervoor dat het kan vertrekken uit je woning. Het is zaak dat jij in een nieuwbouwwoning voldoende ventileert om het vocht de gelegenheid te geven te vertrekken uit jouw woning. Wanneer jij geen geduld hebt om dit proces te laten werken kan je altijd nog kiezen voor een bouwdroger. Deze machine neemt de vochtige lucht op uit een vochtige ruimte, herleidt deze lucht tot water (wat opgevangen wordt in een opvangreservoir) en stoot droge lucht weer uit in je huis. Heeft een bouwdroger na een periode van 24 uur nog maar één centimeter water opgevangen, dan is de lucht in je nieuwbouwhuis droog genoeg. Het is een kwestie van tijd.

Doorslaand vocht

Komt er vocht van buitenaf in jouw muren, dan is dit doorgaans het gevolg van zwakke plekken in je gevel of poreus geworden metselwerk. Het vocht wordt als het ware aangezogen en verspreidt zich door je binnenmuur heen. Het gevolg is een vochtige buitenmuur en binnenmuur. Je zal dit vocht moeten tegenhouden aan de buitenkant van je woning en dat doe je door je muren te impregneren. Deze methode is niet erg kostbaar maar wel heel doeltreffend.

Vocht na spouwmuurisolatie

Veel mensen laten tegenwoordig hun spouwmuur isoleren. Dit is heel verstandig want het scheelt aanzienlijk op de stookkosten wanneer je isolatiemiddel in je spouwmuur laat aanbrengen. Je zou dan haast vergeten dat er ook al vocht in je spouwmuur zat, wat door de isolatie geen kant meer op kan. Het vocht zal dan van binnen op je muur zichtbaar worden. Het kan ook zijn dat dit vocht optrekkend vocht is wat vanuit je kelder of kruipruimte omhoog trekt in je binnenmuren. Dit vocht moet je stoppen bij de bron, dus in de kelder of in de kruipruimte.

Vochtproblemen oplossen

Vocht is een probleem voor je huis, en het beste kan je dit probleem zo snel mogelijk aanpakken. Dit doe je op een aantal manieren, en iedere manier heeft zijn eigen prijskaartje.

Oplossing voor vochtprobleem Kosten vochtbestrijding per methode Eenheid aan de hand waarvan de kosten zijn weergegeven
De muren onderkappen. Dit gebeurt vooral bij renovatiewerkzaamheden 120 tot 170 euro Per lopende meter
Muren injecteren 120 euro Per lopende meter
De gevel impregneren 15 a 20 euro Per vierkante meter
Kelderdichting Tussen 4000 en 10000 euro Afhankelijk van de afmeting van de kelder en de gebruikte methode

 

Praktische besparingstips

Vocht bestrijden in je woning kost een hoop geld. We geven je dan ook een paar praktische besparingstips.

  • Negeer het probleem niet. Een beginnend vochtprobleem negeren zal uiteindelijk leiden tot hogere kosten. Ga dus aan de slag zodra je het probleem ontdekt.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Wil je bij aanvang al besparen op de rekening van de vochtbestrijder, vraag dan vrijblijvend offertes op. Je krijgt na één klik op onderstaande button een aantal vrijblijvende offertes van lokale vochtbestrijders in je mailbox. Je voordeel kan oplopen tot wel 30 procent.