Verbouwen of vocht bestrijden?

Vocht in huis komt vooral in oudere woningen helaas maar al te vaak voor. Het kan zijn dat het een gevolg is van condensatie binnen, van een slechte gevel buiten, of van nattigheid onder het huis in de kruipruimte. Het gevolg is natte muren die gaan schimmelen, of hout dat gaat kromtrekken of rotten, met alle bijkomende problemen. Soms blijkt het achterliggende probleem zo ernstig dat je dit moet oplossen met een grote rekening als gevolg. Je komt dan voor de vraag te staan: “zal ik alleen vocht bestrijden, of ook iets extra’s er bij doen?”. In sommige gevallen is dit extra’s echt een bonus en betaal je uiteindelijk niet veel meer. Hier kan je lezen over extra behandelingen die je kan laten uitvoeren als je bezig bent met vochtbestrijding.

Het gevolg van vocht in huis

Iedereen weet dat vocht in huis geen prettige zaak is. Het ziet er lelijk uit als je schimmelvorming krijgt op je muren en er kunnen onprettige luchtjes ontstaan. Echter, dit zijn niet de meest ernstige problemen. Schimmels brengen bacteriën met zich mee waardoor je ademhalingsproblemen of hoofdpijn kan krijgen en ook verkouden kan worden. Mensen met reuma en astma zullen in een huis met vochtproblemen meer last hebben. Ook trekken schimmels ongedierte aan, zoals muizen, ratten, kakkerlakken, pissebedden en slakken. Behalve jouw gezondheid, kan het vocht ook de materialen in je huis aantasten. Schimmel is bijna niet te verwijderen, hout kan kromtrekken en gaan rotten en leidingen of kabels die door de muren lopen, kunnen beschadigen. In sommige gevallen is de schade onherstelbaar. Reden dus om meteen wat aan je vochtprobleem te doen.

Doorslaand vocht: impregneren of isoleren

Doorslaand vocht is vocht dat via de gevel naar binnen komt. Dat betekent dus dat je gevel lek is. Dit kan zijn door een plaatselijke beschadiging, maar ook door ouderdom van de stenen of de voegen. De oplossing hiervoor is meestal om je geven te impregneren. Dit is het aanbrengen van een waterafstotende laag zodat je muren waterdicht zijn, er geen mos en algen meer op kunnen groeien en je muur zelfs beter isoleert. Is je gevel in slechte staat, dan moet hij eerst gerepareerd en gereinigd worden alvorens je tot deze werkzaamheden over kan gaan. Wat je in dat geval ook kan doen, is in plaats van te impregneren, je spouwmuur te isoleren. Er wordt dan een waterafstotend en isolerend materiaal de spouw in gespoten waardoor water niet naar binnen kan en je een zeer effectieve vorm van isolatie te pakken hebt. De volgende tabel geeft de prijzen weer van beide opties, ter vergelijking. De kosten zijn inclusief BTW, arbeidskosten en materiaal.

 

Werkzaamheden Prijs
Impregneren buitenmuur €8 – €10 per m2
Reinigen en impregneren €15 – €20 per m2
Reinigen, voegen en impregneren €27,50 – €32,50 per m2
Spouwmuurisolatie €15 per m2

 

Spouwmuurisolatie heeft zich erg snel terugbetaald, meestal binnen 5 jaar. Hier zal het sneller zijn, want je berekent het verschil tussen het impregneren en het isoleren. Daarna zal je elk jaar van een lagere energierekening kunnen genieten, van droge muren en van een beter klimaat in huis.

Vocht in de kruipruimte: bodem afdekken of onderkant van de vloer isoleren

Huizen met een kruipruimte hebben daar erg vaak vochtproblemen. Het is een koude ruimte met weinig ventilatie, waar de luchtvochtigheid erg hoog is. Dit vocht kan niet weg en slaat op de muren en de onderkant van je vloer. Soms resulteert het in plassen water op de grond, een koude vloer boven, een hoge luchtvochtigheid in huis en nare luchtjes vanuit de kruipruimte. Je kan dit vaak oplossen door een betere ventilatie in je kruipruimte aan te leggen of door de bodem van de kruipruimte te isoleren/afdekken. Zo creëer je een beter klimaat onder je huis, wat betekent dat het klimaat in je huis ook beter is.
Maar wat je ook kan doen, is in plaats van het klimaat in de kruipruimte te verbeteren, de kruipruimte af te schermen van het woongedeelte. Door isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer (het plafond van de kruipruimte) aan te brengen, zorg je er ook voor dat de kou en het vocht niet naar boven kunnen komen en in de kruipruimte geïsoleerd raken. Je zal een warmere vloer ervaren, een beter leefklimaat boven en een lagere luchtvochtigheid. En qua prijs maakt het in vergelijking met de andere opties weinig verschil. De volgende tabel laat dit zien, inclusief arbeidskosten, BTW en materialen.

 

Werkzaamheden Prijs
Bodemafsluiting schelpen €25 – €30 per m2
Bodemisolatie EPS parels €18 – €23 per m2
Isolatie onderkant van de vloer €25 – €35 per m2

 

Bespaar op de werkzaamheden met onze vergelijkingstool

Door onze vergelijkingstool te gebruiken kan je op deze werkzaamheden besparen. De tool kan namelijk doelgericht een aantal offertes voor je bij elkaar zoeken, als jij je postcode en locatie doorgeeft. Deze offertes kan jij vervolgens met elkaar vergelijken zonder ergens toe verplicht te zijn. Zo zorg je dat je alle informatie en mogelijkheden hebt overwogen voordat je een eindbeslissing maakt over jouw vochtprobleem.