Kosten vocht bestrijden slaapkamer

Heb je last van vocht in de slaapkamer, dan kan dit meestal komen door twee oorzaken. Ten eerste kan slechte ventilatie ervoor zorgen dat het vocht uit de lucht niet weg kan. Ten tweede kan het zijn dat je last hebt van vocht dat via de gevel naar binnen komt, dit is doorslaand vocht. Het verschil tussen de twee is dat condensatie van binnen komt en vrij makkelijk op te lossen is. Doorslaand vocht komt van buiten en dit kan duiden op een probleem met je gevel, wat duurder en minder makkelijk te verhelpen is. Hier kan je lezen over de oplossingen voor beide problemen, hoeveel je hiervoor betaalt en hoe je de prijs zo laag mogelijk kan houden.

De kosten van vochtbestrijding

Slechte ventilatie in de slaapkamer kan je simpelweg oplossen door een rooster aan te brengen. Heb je condensatieproblemen in het hele huis, dan kan je overwegen een ventilatiesysteem aan te laten leggen. Doorslaand vocht moet echter worden aangepakt door de gevel waterdicht te maken. Dit kan door middel van het repareren, schoonmaken en impregneren/isoleren van de gevel. De volgende tabel geeft de kosten weer van deze werkzaamheden en materialen, inclusief BTW en eventueel materialen en arbeidskosten.

 

Kostenpost Kosten
Rooster €15 – €30
Elektrische ventilator €25 – €75
Mechanisch ventilatiesysteem €1500 – €5000
Kosten klusjesman €15 – €30 per uur
Impregneren buitenmuur €8 – €10 per m2
Reinigen en impregneren €15 – €20 per m2
Reinigen, voegen en impregneren €27,50 – €32,50 per m2
Spouwmuurisolatie €15 per m2

 

Doe het zelf vochttest

Je kan zelf heel makkelijk bepalen of je last hebt van doorslaand vocht of dat je problemen hebt met condensatie. Dit doe je door een stuk aluminiumfolie op de muur te plakken en dit een paar dagen te laten zitten. Hebben zich druppels gevormd aan de buitenkant van het aluminium, dan heb je condensatie. Bevindt het vocht zich tussen de muur en het aluminium, dan heb je last van doorslaand vocht. In het laatste geval is het tijd om een vochtdiagnose te laten uitvoeren. Problemen met condensatie kan je zelf makkelijk oplossen.

Condensatie

Heb je condensatie, dan heb je geluk. Door de ramen open te zetten als je wakker wordt, kan je dit probleem vaak al verhelpen. Je kan ook roosters in de ramen zetten. Deze kan je zelf open en dicht doen maar je kan ze ook elektrisch vinden, zodat ze zelf open en dicht gaan wanneer nodig. Er zijn ook elektrische ventilators die je kan aanschaffen, of als je problemen hebt met condensatie in het hele huis, kan je overwegen een ventilatiesysteem aan te laten leggen zodat je de condensatie overal aanpakt.

Doorslaand vocht

Als je doorslaand vocht hebt, dan zijn je problemen ernstiger en kan het zijn dat je een gevelrenovatie moet laten uitvoeren. Vocht kan binnenkomen via gescheurde of poreuze stenen of via oude voegen en voordat je de gevel waterdicht kan maken, moeten deze problemen worden verholpen. Ook kan je een vervuilde gevel niet impregneren, deze zal eerst gereinigd moeten worden. Is je gevel schoon en gerepareerd, dan zal er een waterafstotend middel worden aangebracht dat ervoor zorgt dat vocht niet meer naar binnen kan en dan alg en mos zich niet meer kan vormen. Impregneermiddel heeft ook een brandwerende en licht isolerende waarde.

Isolatie

In plaats van impregneren kan je na de reparaties ook een isolatiemiddel laten aanbrengen. Spouwmuurisolatie is het goedkoopst en zeer effectief. Door glaswol in de spouw te spuiten zal warmte beter binnen blijven en heb je meteen een waterafstotend materiaal binnenin je muren. De kosten voor het isoleren van de spouwmuur heb je meestal binnen 5 jaar terugverdiend.

Kosten besparen op de werkzaamheden

Heb je vochtproblemen, dan moeten deze goed worden aangepakt, maar natuurlijk wil je hier niet te veel voor betalen. De volgende tips kunnen je helpen de kosten zo laag mogelijk te houden.

  • Doe het zelf: problemen met condensatie zijn prima zelf op te lossen. Door de ventilatie te verbeteren, de muren te laten drogen, de schimmel te verwijderen en vervolgens een nieuw laagje verf aan te brengen, heb je zelf je probleem verholpen.
  • Vraag de buren: als jij een vochtprobleem hebt, is de kans groot dat de buurman hier ook last van heeft. Probeer samen de klus aan te bieden, zodat je in aanmerking komt voor kwantumkorting. Hoe groter het te behandelen oppervlak, hoe gunstiger de prijs per vierkante meter.
  • Overweeg spouwmuurisolatie: op de lange termijn zal je hierdoor geld verdienen. De extra kosten heb je er snel uit en vanaf dat moment zal je alleen maar geld besparen op de energierekening. Spouwmuurisolatie is erg effectief.
  • Doe een gedeelte zelf: je kan voorbereidend werk doen, zodat de vakmensen makkelijk bij de oppervlaktes kunnen komen, of opruimen tijdens en na de klus. Zo bespaar je op de arbeidskosten.

Bespaar nog meer met onze vergelijkingstool

Maak vrijblijvend gebruik van onze vergelijkingstool en bespaar tot 40 procent op de totaalprijs. Door offertes te vergelijken kan je ervoor zorgen dat je het bedrijf kiest dat het beste aansluit bij jouw (financiële) wensen. Je vult simpelweg je postcode in en de specificaties van je klus en binnen een korte tijd kan je een aantal offertes verwachten van bedrijven uit jouw buurt. Zo weet je zeker dat je een weloverwogen beslissing maakt wat betreft het vochtprobleem in jouw slaapkamer.