Kosten vocht bestrijden toilet

Heb je last van vochtproblemen in de badkamer of het toilet, dan zijn deze meestal makkelijk op te lossen. Vaak zijn ze het gevolg van een hoge luchtvochtigheid en een slechte ventilatie wat resulteert in condensatie op de muren. Soms kan het zijn dat de problemen groter zijn, als één van de muren zich aan de gevel bevindt. Dan kan het zijn dat je last van doorslaand vocht hebt. Je kan dit makkelijk controleren door een stukje aluminiumfolie op de muur te plakken en een paar dagen te wachten. Als er druppels aan de buitenkant zitten, dan heb je last van condensatie en als er vocht tussen de muur en het folie zit, dan is het probleem doorslaand vocht. Hier kan je lezen over de manieren waarop je vochtproblemen in het toilet kan oplossen, hoeveel je hiervoor betaalt en wat je kan doen om deze kosten zo laag mogelijk te houden.

Kleine vochtproblemen

Heb je last van condensatie, dan kan dit twee redenen hebben. Ten eerste kan het een gevolg zijn van slechte ventilatie. Het vocht in de lucht kan nergens heen behalve op de koude oppervlaktes waar het vervolgens schimmel zal aantrekken. Het kan ook zijn dat het toilet niet voldoende verwarmd is, wat betekent dat het vocht in de lucht niet kan verdampen en verdwijnen. Deze problemen zijn makkelijk te verhelpen door te zorgen dat de lucht goed kan circuleren door een ventilator of een rooster te installeren of door de verwarming hoger te zetten. De volgende tabel geeft je een idee van de kosten die je hiervoor kwijt kan zijn, inclusief BTW.

 

Materiaal Kosten
Rooster €15 – €30
Elektrische ventilator €25 – €75
Kosten klusjesman €15 – €30 per uur

 

Schade oplossen en verdere problemen voorkomen

Nadat je deze maatregelen hebt genomen, zal je snel verschil zien en kan je de muren laten opdrogen. Als ze droog zijn kan je de schimmel laten verwijderen en de muren opnieuw schilderen. Zorg ervoor dat je een verf neemt die waterafstotend is en als je tegels wilt leggen, kies dan een soort dat niet poreus is, zoals keramische stenen. Zo houd je de kans op nieuwe schimmelvorming minimaal. De volgende tabel geeft de kosten weer voor als je dit wilt laten doen door een professioneel bedrijf.

 

Werkzaamheden Prijs
Schimmel verwijderen €20 – €30 per m2
Schimmel verwijderen plus kitten €35 – €40 per m2
Schimmel verwijderen plus schilderen €45 – €55 per m2

 

Doorslaand vocht

Vocht in de wc wordt bijna altijd veroorzaakt door slechte ventilatie of verwarming, maar in sommige gevallen kan het probleem groter zijn en heeft het te maken met doorslaand vocht. Is dit het geval, dan is het toilet waarschijnlijk niet de enige plek waar je schimmel aantreft. Hou er rekening mee dat het ook op plekken kan zitten waar je het niet ziet. Het oplossen van doorslaand vocht wordt gedaan door de gevel waterdicht te maken, vaak door de gevel te reinigen, repareren en vervolgens te impregneren. De volgende tabel geeft de kosten hiervan weer, inclusief BTW.

 

Werkzaamheden Prijs
Impregneren buitenmuur €8 – €10 per m2
Reinigen en impregneren €15 – €20 per m2
Reinigen, voegen en impregneren €27,50 – €32,50 per m2

 

Optrekkend vocht

Bevindt je toilet zich op de begane grond en vormt de schimmel zich onderaan de muren, dan kan het ook optrekkend vocht zijn wat de problemen veroorzaakt. Dit is grondwater dat door de muren wordt opgezogen wat wordt opgelost door een barrière in de muur te maken waar het vocht niet doorheen kan. Dit kan door middel van injecties of door een waterkering aan te leggen.

 

Werkzaamheden Prijs
Buitenmuren injecteren €75 – €100 per meter
Binnen- en buitenmuren injecteren €150 – €200 per meter
Waterkering aanleggen €75 – €150 per meter

 

Hou de kosten laag

Al met al kunnen de kosten om je vochtprobleem op te lossen flink oplopen, en ook al is het noodzaak dat dit gebeurt, het is wel mogelijk om die kosten zo laag mogelijk te houden.

  • Kies een lokaal vochtbestrijdingsbedrijf: vooral als het een grote klus betreft. Zo heb je alle regionale kennis in huis en zullen er geen of minimale voorrijkosten worden berekend.
  • Vraag de buren: als jij een vochtprobleem hebt, kan het zijn dat de buren die problemen ook hebben. Door de klus samen aan te bieden, kan je in aanmerking komen voor kwantumkorting.
  • Doe het zelf: kleine problemen met vocht kan je zelf oplossen. De ventilatie in je toilet verbeteren bijvoorbeeld is geen lastige klus. Ook kan je prima de schimmel verwijderen en de muren opnieuw verven. Betreft het doorslaand- of optrekkend vocht, dan is het al gauw aan een specialist om er mee aan de slag te gaan.

Laat ons je helpen met besparen

Wij kunnen je helpen tot 40 procent te besparen op de totaalkosten van de werkzaamheden. Vul je postcode en de specificaties in van de klus en onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je helpen aan een aantal offertes van vochtbestrijdingsbedrijven uit jouw regio. Zo verplicht je jezelf nergens toe, maar ben je wel helemaal op de hoogte van wat er in jouw omgeving geboden wordt en voor welke prijs.