Kosten vochtbestrijding muren

Heb je problemen met vocht in je woning, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Vaak is het lastig te achterhalen waar de problemen precies vandaan komen. Eén van de oorzaken kunnen je muren zijn. Het kan zijn dat je slecht voegwerk hebt of dat je stenen poreus zijn, zodat ze het vocht opzuigen als een spons. Hier kan je lezen hoeveel het kost om deze problemen op te lossen en hoe je deze prijs zo laag mogelijk kan houden.

De oorzaken

Er zijn twee manieren waarop vocht in je muren kan komen. Van buitenaf als het regent of sneeuwt en je muur is niet meer waterdicht. Dit heet doorslaand vocht en dit wordt opgelost door de muur te repareren en te impregneren. Ook kan het dat het vocht van het grondwater je muren in trekt en zo je woonruimte in komt. Eén kubieke meter muur kan wel 300 liter water vasthouden. Dit heet optrekkend vocht, wat behandeld wordt door de muren te injecteren. Dit verschil heet ook wel horizontale en verticale vochtwering.

De kosten van het vocht bestrijden in je muren

Heb je last van optrekkend of doorslaand vocht, dan is het voor je eigen gezondheid en dat van je huis, verstandig om er meteen wat aan te doen. Vocht kan schimmel veroorzaken, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen, misselijkheid en hoofdpijn. Ook mensen met astma en reuma zullen hier extra problemen van ondervinden. Het vocht kan je materialen en hout ook onherstelbaar beschadigen. De volgende tabel geeft je een idee van hoeveel het kost om een einde te maken aan deze problemen. De prijzen zijn inclusief BTW, materiaal en arbeidskosten.

 

Werkzaamheden Prijs
Buitenmuren injecteren €75 – €100 per meter
Binnen- en buitenmuren injecteren €150 – €200 per meter
Injectie plus reparatie €250 – €300 per meter
Impregneren buitenmuur €8 – €10 per m2
Reinigen en impregneren €15 – €20 per m2
Reinigen, voegen en impregneren €27,50 – €32,50 per m2
Schimmel verwijderen €25 per m2

 

Doorslaand vocht

Heb je last van doorslaand vocht, dan is je gevel waarschijnlijk aan renovatie toe, of is je voegwerk niet goed gedaan of oud. Er kan water van buitenaf de muren in trekken, en dit is natuurlijk niet de bedoeling. Is het probleem klein, dan kan je dit oplossen door simpelweg je gevel te laten reinigen en impregneren. Dan wordt er een waterafstotende vloeistof op de buitenkant van je huis gespoten wat water afstoot en glad is zodat algen en mos niet zo makkelijk kunnen groeien. Ook kan dit laagje enigszins je isolatie verbeteren. Heb je een groter probleem, dan zullen je voegen opnieuw moeten worden gezet en eventueel stenen moeten worden gerepareerd of vervangen voordat de impregnatie kan beginnen. Hier ben je logischerwijs dan ook meer geld voor kwijt.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht wordt meestal opgelost door de muren te injecteren. Er worden dan op een horizontale lijn een aantal gaten geboord waardoor een vloeistof de muren in wordt gespoten. Deze vloeistof zet uit en trekt de hele muur door waardoor je een horizontale afscherming krijgt en het vocht niet verder omhoog kan trekken. Dit kan gedaan worden in de buitenmuur, in beide muren of samen met het repareren van de muur. Hoe ernstiger het geval, hoe meer geld je kwijt bent.

Geld besparen op de vochtbestrijding in de muren

Als je veel vocht in je muren hebt, kan dit dus flink in prijs oplopen. En je kan behalve deze kosten ook nog rekenen op eventuele andere uitgaven zoals het verwijderen van de schimmel en het verzorgen van een goede ventilatie in je huis. Hier kan je lezen hoe je de totaalkosten zo laag mogelijk kan houden zonder in te leveren op de kwaliteit van de service.

  • Doe het zelf: het injecteren van je muren is niet zelf te doen, maar je kan wel zelf impregneren, mits het probleem niet ernstig is. Zijn er gebreken in de muren, dan zal je deze moeten laten oplossen om zeker te zijn dat het goed gebeurd.
  • Vraag de buren: deel je een muur of een gevel, dan kan je met de buren overleggen en kijken of zij ook problemen hebben met vocht. Als dit zo is, kunnen jullie de klus samen aanbieden zodat je in aanmerking komt voor kwantumkorting.
  • Help mee: je kan altijd met het bedrijf overleggen of er iets is waar je mee kan helpen. Zoals bijvoorbeeld het voorbereiden van de muren of de ruimte of opruimen tijdens en na de werkzaamheden.
  • Overweeg isolatie: als je een spouwmuur hebt, kan je in plaats van impregneren ook isoleren. Voor €15 per vierkante meter kan je al een goed vochtwerend en isolerend middel zoals glaswol je muur in laten spuiten. Zo los je de problemen met vocht op, en verminder je je energierekening aanzienlijk.

Bespaar door offertes te vergelijken

Het vergelijken van offertes is de beste manier om geld te besparen. Het goed voorbereiden van je klus is essentieel. Wij kunnen je hier mee helpen. Door gebruik te maken van onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je tot 40 procent besparen op de totaalrekening. Vul je postcode in en de specificaties van de klus en de tool vindt binnen een korte tijd een aantal offertes bij elkaar die je kan vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn. Zonder je ergens toe te verplichten, kan je zo tot de juiste beslissing komen wat betreft jouw klus.