Kosten waterkering muur

Als je last hebt van vocht in je muren, dan kan dit komen door opstijgend vocht, doorslaand vocht of condensatie. Doorslaand vocht komt van buitenaf. Als je problemen hebt met je muren en er zijn gaten of scheuren ontstaan, kan hier water doorheen gaan als het buiten slecht weer is. Condensatie ontstaat in huis. Ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en een slechte ventilatie hebben hier vooral last van, zoals de keuken of de badkamer. Als laatste is er opstijgend vocht, dat vanuit het grondwater de muren in trekt omdat deze poreus zijn. Voor dit laatste vochtprobleem is het plaatsen van een waterkering in de muur de meest effectieve methode.

De gevolgen van vocht in je muren

Vocht in je muren kan allerlei vervelende gevolgen hebben. Zo kan het de materialen van je huis aantasten, zoals hout. Als hout nat wordt gaat het rotten en verliest het zijn kracht. Ook leidingen en andere kabels die langs de muur lopen, komen in gevaar. Verder is er schimmelvorming. Deze schimmels brengen bacteriën met zich mee waardoor je je misselijk kan voelen, hoofdpijn kan krijgen en verkouden kan worden. Ook trekken schimmels ongedierte aan zoals slakken, kakkerlakken, pissebedden en muizen. Allemaal redenen dus om je waterkering met spoed aan te laten leggen.

De kosten van het leggen van een waterkering

Het aanleggen van een waterkering is een horizontale vochtwering. Tijdens de werkzaamheden wordt een vochtwerende laag aangebracht op de eerste rij stenen van de vloer. Zo kan het vocht niet verder de muur intrekken. Huizen die gebouwd zijn na 1980 zouden allemaal zo’n waterkering moeten hebben. Dit geeft je een definitieve oplossing voor het optrekkende vocht in jouw muur. Het is een flinke ingreep (de buiten- en de binnenmuur moeten worden opengebroken) en een arbeidsintensieve klus. De volgende tabel geeft de kosten weer voor het aanleggen van een waterkering, inclusief BTW, arbeidskosten en materialen.

 

Werkzaamheden Prijs
Waterkering aanleggen €75 – €150 per meter
Schimmel verwijderen €25 per m2

 

De prijs hangt af van de dikte van de muren en het aantal meters dat jij nodig hebt. Ook kan het zijn dat je achteraf de schade moet herstellen, zoals het verwijderen van de schimmel, wat ook meer kosten met zich meebrengt.

Andere soorten horizontale vochtwering

De tweede soort horizontale vochtwering is het laten injecteren van je muren. Bij deze techniek wordt een waterafstotende vloeistof de muren in gespoten wat uitzet en een waterdichte laag vormt. Deze methode is minder arbeidsintensief, maar verliest zijn werkende kracht wel op den duur. Bovendien is er in de kosten voor de beide methodes niet veel verschil. De volgende tabel geeft de kosten weer van deze manier van vochtweren, inclusief arbeidskosten, BTW en materiaal.

 

Werkzaamheden Prijs
Buitenmuren injecteren €75 – €100 per meter
Binnen- en buitenmuren injecteren €150 – €200 per meter
Injectie plus reparatie €250 – €300 per meter

 

Manieren om geld te besparen op je waterkering

Het plaatsen van horizontale vochtbestrijding is niet goedkoop. Toch is het een zeer effectieve manier om opkruipend vocht tegen te gaan en is het noodzakelijk als je niet meer schade aan je huis en je gezondheid wilt oplopen. Hier kan je lezen over een paar tips die kunnen helpen geld te besparen op de werkzaamheden.

  • Spreek met de buren: vooral als je een muur hebt die grenst aan elkaar. Als het ene huis vocht heeft, dan is het andere huis vaak geen uitzondering. Door samen je probleem aan één bedrijf aan te bieden, kan je in aanmerking komen voor kwantumkorting. Hoe groter het oppervlak, hoe gunstiger de prijs per eenheid.
  • Doe het zelf: het aanleggen van een waterkering is onmogelijk zelf te doen, maar je kan wel assisteren door het voorbereidende werk over te nemen, of door op te ruimen achteraf. Zo kan je geld besparen op de arbeidskosten.
  • Kies een lokale ondernemer: door iemand aan te nemen uit jouw buurt bespaar je op voorrijkosten en kan je ook gebruik maken van alle professionele regionale kennis die nodig is.

Bespaar nog meer met onze vergelijkingstool

Maak gebruik van onze vergelijkingstool. Je verplicht jezelf nergens toe, maar je kan wel tot 40 procent besparen op de totaalrekening. Door je locatie en de gegevens over je klus achter te laten, kan de tool doelgericht zoeken naar offertes van bedrijven in jouw buurt. Deze kan je vervolgens in je eigen tijd met elkaar vergelijken, zodat je snel en gemakkelijk tot een weloverwogen beslissing kan komen over jouw waterkering klus.