Vochtwering

Als je last hebt van vocht in je huis, dan heb je een groot probleem. Gelukkig is dat probleem op te lossen door middel van vochtwering. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen en de manier hangt af van het type probleem dat je hebt. Hier kan je lezen over de verschillende soorten vochtwering, de prijzen ervan en hoe je geld kan besparen.

De gevolgen van vocht in huis

Vocht in huis kan niet alleen schadelijk zijn voor je huis zelf, het is ook schadelijk voor je gezondheid en vermindert het de isolatiecapaciteit. Helaas zijn de achterliggende problemen voor vocht soms lastig te vinden. Als je last hebt van vocht, kan je dit zien doordat je natte plekken hebt op de muren en door schimmelvorming. Deze schimmels kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken, kan verkoudheden opwekken en mensen die last hebben van reuma of artritis zullen hier meer problemen mee ervaren. Ook kan vocht schadelijke bacteriën met zich meebrengen. Ongedierte zoals kakkerlakken, muizen, wormen, ratten en torren houden van vocht en deze kunnen je materialen ernstige schade aandoen zowel als je gezondheid. In de ergste gevallen leidt vocht tot onherstelbare schade aan je huis. Het is dus erg belangrijk dat hier snel wat aan gedaan wordt.

De kosten van vochtwering

Vochtwering kan gedaan worden via verschillende technieken. Zo kan je de muren aanpakken, de kelder of de kruipruimte. Welke techniek wordt gebruikt hangt af van het soort vochtprobleem dat je hebt. De volgende tabel geeft de kosten van deze technieken weer, inclusief BTW.

 

Soort vochtwering Kosten
Impregneren €8 – €10 per m2
Muurisolatie €15 – €140 per m2
Kruipruimte isolatie €20 – 30 per m2
Injecties €75 – €100 per meter
Vochtwerende verf €15 – €25 per liter
Waterkerende folie €2 – €5 per m2

 

Vochtwering muren

Als er vocht je huis binnen komt via de muren kan dit een aantal oorzaken hebben. Bij oude huizen kan het simpelweg betekenen dat er gaatjes in de gevel zitten waar vocht doorheen kan gaan. Het kan ook zijn dat er vocht van onderen naar boven trekt je muren in. Als oplossing hiervoor kan je kiezen om je muren te laten repareren en impregneren, de spouw, binnen- of buitenmuur laten isoleren, vochtwerende verf aan te brengen of je muren te injecteren met een speciaal daarvoor geproduceerde vloeistof.

 

Vochtwering kelder of kruipruimte

Als je last hebt van vocht in je kelder of kruipruimte kan het zijn dat er dit het hout of eventuele leidingen die zich daar bevinden beschadigd. Ook is het mogelijk dat dit vocht naar boven trekt, waardoor je er last van kan krijgen in huis. Om dit te bestrijden, kan je ervoor kiezen de muren te injecteren, voor het aanbrengen van waterkerende folie, of het isoleren van de ruimte.

Geld besparen op je vochtwering

Als je problemen hebt met vocht, dan is het niet altijd verstandig om te proberen geld te besparen door voor een goedkopere methode te gaan. Als je namelijk de verkeerde techniek laat toepassen, omdat het minder kost, kan het zijn dat je problemen niet zijn opgelost. Dan heb je geld voor niks uitgegeven en kan het zijn dat je opnieuw moet betalen voor reparaties en andere vochtwering. Toch zijn er een paar manieren waarop je de kosten laag kan houden.

  • Kies voor isolatie: als je een isolatiemethode kiest, los je niet alleen je vochtprobleem op, maar kan je ook op de lange termijn geld besparen op de energierekening. Zo sla je twee vliegen in één klap. Bovendien verminder je je CO2-uitstoot waardoor je een steentje bijdraagt aan het verbeteren van ons milieu.
  • Doe het zelf: bij kleinere vochtproblemen, zou je kunnen overwegen het proberen zelf op te lossen voordat je er een specialist bij haalt. Je zou zelf je muren kunnen impregneren of kunnen behandelen met vochtwerende verf. Ook het isoleren van de kruipruimte of de kelder zou je zelf kunnen doen als daar het probleem vandaan komt.
  • Spouwmuurisolatie: is het nodig om je muren te isoleren, kies dan voor spouwmuurisolatie, als je een spouw hebt. Dat is vele malen goedkoper dan het isoleren van de binnen- en buitenmuur en geeft een hoog rendement.

Bespaar verder met onze vrijblijvende tool

Je kan ook gebruik maken van onze vergelijkingstool en zo tot 40 procent besparen op de kosten van jouw vochtwering. Dit is geheel vrijblijvend dus je verplicht jezelf nergens toe. Door je postcode en je specificaties in te geven wat betreft je klus, kan de tool je binnen een korte tijd van een aantal offertes voorzien van bedrijven die jouw vochtwering uit kunnen voeren. Deze kan je in je eigen tijd met elkaar vergelijken, zodat je tot de juiste beslissing kan komen wat betreft jouw vochtprobleem.