Kosten vocht bestrijden badkamer

Omdat de luchtvochtigheid in de badkamer altijd erg hoog is, is de kans op vochtproblemen en schimmels hier groter. Gelukkig zijn dit problemen die vaak makkelijk opgelost kunnen worden door het nemen van een aantal maatregelen. Hier kan je lezen wat je kan doen aan vocht in je badkamer en hoe je de kosten hiervoor zo laag mogelijk kan houden.

De oorzaken van vocht in de badkamer

De meest voorkomende oorzaak van vocht in de badkamer is slechte ventilatie. Omdat de luchtvochtigheid in de badkamer hoger is, zal het vocht in de lucht zich op de koude oppervlaktes zoals muren en ramen vestigen. Op de vocht absorberende materialen zoals voegen zal in de loop van tijd schimmel ontstaan. Onvoldoende verwarming kan ook een reden zijn voor vocht in de badkamer. Als het er koud is dan kan het water niet verdampen en verdwijnen. Vocht absorberende materialen zijn hier extra gevoelig voor. Daarom zijn bakstenen of andere poreuze gesteenten niet geschikt voor gebruik tenzij je het behandelt met een transparant vochtafstotend middel, zoals vernis. Doe je dit niet, dan absorberen deze materialen het vocht en kunnen er onaangename geuren ontstaan.

De kosten voor het oplossen van deze oorzaken

Het oplossen van deze problemen kan dus makkelijk en zijn ook goed zelf te doen. Het begint bij een goede ventilatie. Dit kan je doen door de ramen open te zetten na het gebruik van de badkamer, een rooster te plaatsen in het raam of een elektrische ventilator. De volgende tabel geeft de kosten weer van deze materialen.

 

Materiaal Kosten
Rooster €15 – €30
Elektrische ventilator €25 – €75
Kosten klusjesman €15 – €30 per uur

 

Grotere problemen

Soms kunnen er ook grotere problemen zijn en is het niet de condensatie dat het vocht veroorzaakt, maar doorslaand vocht van buiten. Dit is meestal het gevolg van een poreuze gevel of slechte voegen. Je kan zelf achterhalen welke van de twee het probleem is door een stukje aluminiumfolie op de muur te plakken en een paar dagen te wachten. Vormt zich water aan de buitenkant van de folie, dan heb je last van condens. Is er echter water tussen de folie en de muur, dan heb je last van doorslaand vocht.

Doorslaand vocht aanpakken en de kosten

Als je doorslaand vocht hebt, dan zal je dit moeten aanpakken door je gevel waterdicht te maken. Er is een grote kans dat je dan ook schimmel hebt op andere plekken in huis, die je soms niet kan zien. Eerst kan je dan een vochtdiagnose laten doen waarna je je gevel kan laten impregneren. Dit zorgt ervoor dat water niet meer door kan dringen en heeft ook een brandwerend en isolerende waarde. De volgende tabel geeft de kosten weer van het impregneren van de gevel.

 

Werkzaamheden Prijs
Impregneren buitenmuur €8 – €10 per m2
Reinigen en impregneren €15 – €20 per m2
Reinigen, voegen en impregneren €27,50 – €32,50 per m2

 

Naderhand

Nadat je de problemen hebt opgelost, is het tijd om de schade te repareren. Dat betekent de schimmel (laten) verwijderen en de badkamer opnieuw verven met vochtwerende verf of keramische tegels laten leggen. De kosten om schimmel te verwijderen kan je zien in de volgende tabel.

 

Werkzaamheden Prijs
Schimmel verwijderen €20 – €30 per m2
Schimmel verwijderen plus kitten €35 – €40 per m2
Schimmel verwijderen plus schilderen €45 – €55 per m2

 

Geld besparen op de werkzaamheden

Het hangt van je probleem af, maar het kan zijn dat de kosten voor het verhelpen van jouw vochtprobleem in de badkamer hoog oplopen. Je kan deze met de volgende tips zo laag mogelijk houden.

  • Doe het zelf: het impregneren van je muren en het verbeteren van de ventilatie in de badkamer kan je zelf vrij makkelijk doen. Als je gevel in een slechte staat is en deze moet worden gerepareerd, kan je beter alles door een specialist laten doen.
  • Overweeg isolatie: heb je problemen met doorslaand vocht en heb je een lege spouw, dan kan je voor €15 per vierkante meter een isolerend en vochtafstotend middel er in laten spuiten, zoals glaswol. Het geld dat je uitgeeft aan spouwmuurisolatie heb je meestal binnen 5 jaar weer terugverdiend.
  • Bespreek je plan met de buren: vaak beperken vochtproblemen zich niet binnen één huis en is de kans groot dat de buren soortgelijke problemen hebben. Door de klus samen aan te bieden, kan je in aanmerking komen voor kwantumkorting.

Wij kunnen je ook helpen besparen

Door vrijblijvend onze vergelijkingstool te gebruiken, kan je tot 40 procent besparen op de kosten van de werkzaamheden. Door je locatie en de specificaties van de klus door te geven, kan de tool doelgericht zoeken naar een aantal offertes van vochtbestrijdingsbedrijven uit jouw buurt. Deze kan je vervolgens naast elkaar leggen en zo tot de juiste beslissing komen wat betreft jouw vochtprobleem.