Kosten vochtbestrijding keuken

Heb je last van vocht in huis, dan kan dat zijn om verschillende redenen. Zo kan er sprake zin van doorslaand vocht, dat van buitenaf de gevel indringt. Ook is er optrekkend vocht, grondwater dat de muren in gezogen wordt. En als laatste is er condensatie. Dit is vocht uit de lucht dat om de één of andere reden niet weg kan en zich op de koude oppervlaktes zoals de muren en de ramen vestigt. Als het hier langdurig blijft zitten kunnen er schimmels ontstaan en heb je een groter probleem. In keukens is condensatie 9 van de 10 keer het probleem, en gelukkig is dit makkelijk op te lossen. Hier kan je lezen over de kosten van het bestrijden van vocht in je keuken en hoe je hier zo veel mogelijk geld op kan besparen.

De oorzaak van vochtproblemen in de keuken

Omdat de keuken wordt gebruikt om te koken, zal hier een hogere luchtvochtigheid zijn dan in de rest van het huis. Als dit vocht in de lucht niet weg kan, zet het om in condens op ramen en muren. De reden waarom dit vocht vaak niet weg kan is omdat er of geen goede ventilatie is, of geen goede verwarming. Dit tweede is in keukens nauwelijks het geval, dus erg vaak heeft het met de ventilatie te maken. Je zal dit dus moeten (laten) verbeteren wil je van je vochtprobleem afkomen.

De kosten van de werkzaamheden

Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen. Zo kan je roosters of ventilators installeren in ramen en deuren. Als je problemen hebt met condensatie in het hele huis, dan kan je overwegen een nieuw ventilatiesysteem aan te laten leggen. De volgende tabel geeft je een idee van de kosten en de mogelijkheden, inclusief de prijs van een klusjesman als je niet zelf aan de slag wilt. De prijzen zijn inclusief BTW.

 

Kostenpost Kosten
Rooster €15 – €30
Elektrische ventilator €25 – €75
Mechanisch ventilatiesysteem €1500 – €5000
Kosten klusjesman €15 – €30 per uur

 

De opties

Een rooster en een elektrische ventilator kan je simpelweg kopen bij een doe-het-zelf zaak. Het is ook mogelijk om automatische roosters te plaatsen, die zelf open en dicht gaan als het nodig is. Een ventilator hoeft niet lang te draaien, maar kan wel een groot verschil maken. Heb je problemen in het hele huis, dan kan je een mechanisch ventilatiesysteem overwegen. Het voordeel van deze systemen is dat ze ervoor zorgen dat de warmte binnen niet verloren gaat. Bovendien weet je zo zeker dat iedereen in je huis altijd gezonde lucht kan inademen.

 

Nadat de condensatie is opgelost

Heb je de problemen in je keuken opgelost, dan kan je overgaan op het herstellen van de schade. Het verwijderen van de schimmel dus. Dit kan je zelf doen, of je kan het door een daarin gespecialiseerd bedrijf laten oppakken. Deze kunnen het ook meteen voor je dichtkitten of schilderen. De volgende tabel geeft de kosten hiervan weer, inclusief BTW, arbeidskosten en materialen.

 

Werkzaamheden Prijs
Schimmel verwijderen €20 – €30 per m2
Schimmel verwijderen plus kitten €35 – €40 per m2
Schimmel verwijderen plus schilderen €45 – €55 per m2

Hou de kosten laag

Gelukkig zijn de vochtproblemen in je keuken dus vaak erg makkelijk en voordelig op te lossen. Hier kan je lezen hoe je deze kosten laag kan houden.

  • Doe het zelf: ventilatie aanleggen, schimmel verwijderen, muren schilderen, dit zijn allemaal dingen waar je geen ervaren doe-het-zelver voor hoeft te zijn. Je kan dit prima zelf oplossen en dus geld besparen op een klusjesman of een schoonmaakbedrijf.
  • Kies een bedrijf uit de buurt: wil je een nieuw ventilatiesysteem aanleggen of de schimmel professioneel laten verwijderen, dan kan je het beste een lokaal bedrijf uitkiezen zodat je geen of minimale voorrijkosten betaalt.

Vergelijk offertes met onze vrijblijvende vergelijkingstool

Door gebruik te maken van onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je nog meer geld besparen op de totaalrekening. Vul je postcode in en geef de specificaties door van de klus, en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd kan je een aantal offertes verwachten van bedrijven uit jouw regio, die je vervolgens kan vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn. Zo kunnen we je helpen een weloverwogen beslissing te maken wat betreft het vocht in jouw keuken.